Celem opracowania niniejszej polityki jest poinformowanie o zasadach ochrony prywatności podczas wykorzystywania informacji, jakie otrzymujemy bezpośrednio lub pośrednio od naszych Klientów, w tym również informacji pozyskiwanych za pośrednictwem naszych stron internetowych.

  1. Właścicielem i Administratorem Danych Osobowych jest Schronisko Młodzieżowe PTSM Matecznik z siedzibą w Przemyślu, ul. Joachima Lelewela 6.
  2. Administrator danych informuje, iż podane dane osobowe będą przetwarzane zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych), nazywane w skrócie RODO.
  3. Zbieramy dane osobowe które są niezbędne do dokonania rezerwacji pobytu, oraz wykonania kompleksowej usługi hotelowej.
  4. Podanie przez Klienta danych osobowych oraz wyrażenie zgody na ich przetwarzanie jest dobrowolne, aczkolwiek konieczne w celu wykonania rezerwacji pobytu i usługi hotelowej.
  5. Dane zbieramy podczas:
    • procesu rezerwacji przez stronę internetową
    • procesu rezerwacji wykonywanej osobiście w hotelu, drogą telefoniczną lub mailową, a także w trakcie meldowania gościa w hotelu. Dane możemy pozyskać również od naszych partnerów z portali rezerwacyjnych (Booking.com, organizatorów imprez, itp.), jeśli wyrażona została na to zgoda.
  6. Zbieramy następujące dane:
    • Imię i Nazwisko;
    • Adres ( ulica, numer domu/mieszkania, kod pocztowy i miasto);
    • Numer telefonu;
    • Adres e-mail;
    • Nr PESEL
    • Dane Przedsiębiorstwa wraz z nr NIP (w przypadku wystawiania faktury VAT na przedsiębiorstwo);
    • Nr dokumentu tożsamości.
  7. Dane dzieci takie jak imię, nazwisko, narodowość i data urodzenia zbierane są wyłącznie od ich rodziców lub opiekunów prawnych w celu ustalenia ich wieku i przysługujących im zniżek, oraz w celach statystycznych (obowiązek GUS).
  8. Podczas korzystania ze stron internetowych hotelu pobierane są automatycznie dodatkowe informacje (adres IP przypisany do komputera z którego nastąpiło wejście na stronę hotelu, zewnętrzny adres IP dostawcy Internetu, nazwa domeny, rodzaj przeglądarki, czas dostępu, rodzaj systemu operacyjnego).
  9. Zebrane dane wykorzystujemy do następujących celów:
    • Wypełniania naszych zobowiązań względem Klientów.
    • Obsługi rezerwacji pokoi i wniosków dotyczących zakwaterowania
    • Obsługi pobytu Klienta w hotelu
    • Poprawy obsługi hotelowej, a szczególnie
    • Zarządzanie relacjami z Klientami przed pobytem, w trakcie i po
    • Poprawa usług hotelu, a w szczególności
    • Zapewnienie bezpieczeństwa i usprawnienie korzystania ze stron internetowych hotelu
    • Zapewnienie zgodności z przepisami prawnymi (np. w zakresie przechowywania dokumentów księgowych).
  10. Dostęp do danych osobowych Klientów mają bezpośredni dostęp jedynie uprawnieni pracownicy hotelu, oraz Podmioty przetwarzające z którymi zawarto odrębne umowy (podwykonawcy świadczący usługi dla hotelu). Dane mogą zostać również udostępnione podmiotom upoważnionym na podstawie obowiązujących przepisów prawa.
  11. Schronisko podejmuje właściwe środki techniczne i organizacyjne, zgodnie z obowiązującymi przepisami prawnymi, w celu zapewnienia maksymalnej ochrony danych osobowych naszych Klientów.
  12. Kiedy Klient przekazuje nam dane karty kredytowej podczas rezerwacji, przekierowywany jest na stronę akceptanta kart płatniczych który zapewnia bezpieczeństwo przeprowadzanej transakcji.
  13. Klientom schroniska udzielamy prawa dostępu do treści danych, ich poprawiania, prawo do przenoszenia danych, oraz prawo otrzymania kopii danych osobowych przetwarzanych przez hotel. Ponadto prawo wycofania udzielonej zgody w dowolnym momencie, żądania ograniczenia ich przetwarzania, usunięcia, oraz prawo do bycia zapomnianym w przypadku przetwarzania danych osobowych w celach marketingowych.
  14. Dane zebrane na potrzeby świadczenia usług hotelarskich będą przetwarzane przez okres określony w przepisach prawa, a w przypadku danych zebranych na podstawie zgody do czasu jej odwołania.
  15. Dane pozyskane z monitoringu usuwane są maksymalnie po 30 dniach od daty ich rejestracji.
  16. W przypadku stwierdzenia, że dane osobowe są przetwarzane niezgodnie z prawem, Klientom przysługuje prawo do wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych (PUODO).
  17. Kontakt z osobą odpowiedzialną za ochronę danych osobowych możliwy jest w siedzibie hotelu, lub za pomocą skrzynki mailowej biuro@ptsm-matecznik.pl
  18. Strona internetowa schroniska używa cookies w celach statystycznych i funkcjonalnych. Korzystając z niej wyrażacie Państwo zgodę na ich wykorzystywanie zgodnie z ustawieniami Państwa przeglądarki.
  19. Schronisko rezerwuje sobie prawo do zmieniania, modyfikowania lub poprawiania niniejszej polityki w dowolnym momencie.